תיקון חוק טיבי: האם חברות תעופה זרות יחזרו לישראל וכיצד יתנהג הנוסע הישראלי?
היום אושר סופית תיקון חוק טיבי, במטרה לעודד חברות תעופה זרות לחזור לארץ. המצב מאפשר לחברות תעופה לבטל או לדחות טיסות בלי לתת פיצוי לנוסעים. אולי כעת מעט חברות תעופה יחזרו- אבל האם הנוסע הישראלי ימהר לרכוש כרטיס בתנאי אלה? נחכה ונראה.
היום אושר תיקון חוק טיבי, מהלך שנועד לעודד חברות תעופה זרות לחדש את פעילותן בישראל, במיוחד על רקע התקופה המאתגרת שעברה על ענף התעופה בשל המתיחות הביטחונית. התיקון מאפשר לחברות התעופה לבטל או לדחות טיסות מישראל ואליה ללא צורך בפיצוי לנוסעים, במטרה להקטין את הסיכונים הכלכליים עבור החברות ולהחזירן לשוק המקומי.
מהות החוק ושינויו
חוק טיבי המקורי דרש פיצוי כספי לנוסעים שטיסתם בוטלה או נדחתה באופן משמעותי. עם זאת, המגבלות הביטחוניות והעלויות הנלוות הפכו את הפעילות בישראל לפחות אטרקטיבית לחברות תעופה זרות. התיקון החדש מעניק לחברות הגנה מפני תביעות פיצויים במקרים של ביטול או דחייה, ומקווה לחדש את האמון בשוק התעופה הישראלי. על פי התיקון חברת תעופה שמבטלת טיסה לישראל או ממנה, תחוייב לספק טיסה לאחד מההאבים או ממנו או לשדה התעופה בדובאי. לדוגמה, נוסע שהזמין טיסה מישראל ללונדון וזו בוטלה, חברת התעופה תצטרך לספק לו טיסה חלופית מלרנקה, אתונה או דובאי, וכן בחזור לישראל.
האם חברות תעופה יחזרו לישראל?
למרות המהלך האופטימי, השאלה האם חברות תעופה זרות יראו בכך תמריץ משמעותי לשוב לישראל נשארת פתוחה. הקושי בשוק התעופה הישראלי אינו רק הפיצויים, אלא גם החשש הביטחוני והעלויות הנלוות לפעילות במרחב האווירי של האזור.
מה בנוגע לנוסע הישראלי?
הנוסע הישראלי, שהתרגל לשירותים והגנות צרכניות במסגרת החוק הקודם, עשוי להימנע מהזמנת כרטיסים בתנאים הנוכחיים. היעדר פיצוי במקרה של ביטולים או דחיות עלול להרתיע את הציבור, במיוחד לנוכח אלטרנטיבות המוצעות על ידי חברות תעופה ישראליות כגון אל על, שעדיין פועלת תחת החוק המקומי.
האם המהלך יצליח?
רק הזמן יגלה האם השוק יתייצב בעקבות התיקון והאם חברות תעופה זרות אכן יראו בו הזדמנות לחזור לישראל. המבחן האמיתי יהיה בשאלה האם הנוסעים הישראלים ימשיכו לרכוש כרטיסים בידיעה שהם חשופים לביטולים ולדחיות ללא פיצוי.