אחרי שנתיים של עבודות, גן לאומי תל שקמונה בחיפה נפתח מחדש למבקרים. האתר, שמשלב נוף פתוח לים עם שרידים בני כ-3,500 שנה, עבר שיקום ושדרוג בהשקעה של כ-3 מיליון שקל.
תל שקמונה נמצא על קו החוף של חיפה, סמוך למכון לחקר ימים ואגמים. זהו מקום קטן יחסית, אבל מאחוריו מסתתר סיפור ארוך במיוחד: שכבות יישוב קדומות, שרידי מבנים, פסיפסים ועדויות לתעשיית צבע הארגמן שפעלה באזור במשך מאות שנים.
מה השתנה בגן הלאומי תל שקמונה?
במהלך העבודות חוזקו ושומרו קירות שנחשפו בחפירות הארכאולוגיות, הוסדרו שבילי הליכה והוצבו שלטי הסבר וספסלים. העבודות בוצעו בזהירות כדי לשמור על שכבות ארכאולוגיות שטרם נחפרו ועל שרידים שנותרו מכוסים.
השדרוג לא הופך את המקום לפארק עמוס במתקנים. האופי נשאר פתוח ופשוט, עם שילוב של תל ארכאולוגי, חוף ים ונקודות עצירה מול הנוף.
3,500 שנות היסטוריה מול הים
הממצאים בתל שקמונה מתוארכים כבר למאה ה-15 לפני הספירה. בתקופות מאוחרות יותר התקיים באזור יישוב גדול, המזוהה עם פורפיראון מהתקופה הביזנטית. שמו קשור לצבע הארגמן, שהופק מחלזונות ימיים ונחשב בעת העתיקה למוצר יקר ויוקרתי.
באתר אפשר לראות תל רב שכבתי קטן ושרידי מבנים, ובהם כנסייה מהתקופה הביזנטית ופסיפסים. מיקומו של התל, ממש מול הים, עוזר להבין מדוע התפתח כאן מרכז שעסק בהפקת צבע מחומרי גלם ימיים.
מה רואים בביקור?
הביקור מתאים למי שמחפש הליכה קצרה על קו החוף עם ערך היסטורי. לאורך הדרך פוגשים את שרידי החפירות, שלטי מידע ותצפיות לים. אפשר לשלב את תל שקמונה בטיול ארוך יותר בטיילת החוף או ביום בילוי בעיר.
אם אתם מתכננים להמשיך לטייל באזור, כדאי לקרוא גם את המדריך שלנו על חיפה עם ילדים ואטרקציות למשפחות.
איך מגיעים לתל שקמונה?
הגן הלאומי נמצא סמוך למכון לחקר ימים ואגמים בחיפה. ניתן להגיע ברכב מכיוון רחוב יוברט המפרי, או ברגל דרך טיילת החוף מכיוון דרום. מאחר שמדובר באתר פתוח על שפת הים, מומלץ להגיע עם נעליים נוחות, מים והגנה מהשמש.
הפרויקט בוצע בהשקעה של כ-3 מיליון שקל במימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, ובשיתוף רשות הטבע והגנים, עיריית חיפה, רשות העתיקות, אוניברסיטת חיפה והמכון לחקר ימים ואגמים.
מקור: רשות הטבע והגנים. צילום: איליה בסקין, רשות הטבע והגנים.
הכי משתלם להזמין בצייד הטיסות ולהשוות טיסות ליעדים ברחבי העולם.
צייד הטיסות - חדשות תיירות ותעופה